Kongen af Perrongen

...og med verden under sine føtter...

fly i kryss

Siden jeg er gründer og selvstendig næringsdrivende, kommer det stadig vekk gode gründer historier flygende min vei. En av disse historiene skal jeg fortelle deg om i dag. Både fordi det kan inspirere deg til å tenke kreativt, tørre å ta noen sjanser, hive deg ut i det - og rett og slett prøve noe hvis du ser en mulighet i noe vi andre ikke ser.

Denne mannen, som jeg har tenkt å la forbli anonym, var en gang i omtrent samme bransje som jeg er. Det vil si ikke englebransjen, eller hotellbransjen - men, i det mange kaller reklamebransjen. Han leverte trykksaker og profilelementer. Selv da han var enda yngre og akkurat like lovende som vi alle har vært og fremdeles er, så hadde han et usedvanlig godt utviklet kremmerinnstinkt. Det var ikke sjelden han figurerte som innehaver av ditt, eller solgte/kjøpte og eller foredlet datt. Med min medfødte englevibb for kremmere - så antar jeg også at han den gang da, tjente en krone i ny og ne. Noe må ha fyrt opp kremmerlysten og föret kremmerinnstinket med noe lignende dynamitt.

Jeg er en ivrig leser av aviser på nett, irl og tråler stadig nattlig all verdens av cyberverdenens interessante nettsteder. Men, aldri har jeg sett dette fenomenet beskrevet - og jeg vet jo hvorfor. Slike næringsdrivende som Bonuskongen har ingen ting igjen for å verken profilere seg, bli omtalt eller få oppmerksomhet. De er sikkert evinnelig glade for hver dag som går uten at noen retter søkelyset mot dem. For Bonuskongen har sine likesinnede verden over.

"Bonuskonger har ingen krone

- bare ofte mange kroner..."


Det er visstnok ikke mange av dem; jeg har hørt om ca 17 stykker. De avtaler ulike steder i verden der de møtes. Antakeligvis på en bortgjemt flyplass, i en avgangshall milevis unna både deg og meg. La meg fortelle hvordan det hele startet... (dette er det jeg har hørt, men i dette tilfellet har jeg ikke alle disse faktaopplysningene fra hovedpersonen slv. Konger er ikke dagligdags for meg å snakke med. Selv om jeg er en engel og har egne vinger.

Da Bonuskongen startet sin nye geskjeft; var det rett før en påskeferie. Han leste tilfeldigvis om en reklamekampanje for de tyske statsbaner. De trengte nemlig passasjerer. Ved å kjøpe togbillett ville den reisende få bonuspoeng på fly. Dermed overtalte han en kamerat, og sammen satt de i tre uker sammenhengende og tok tog i Tyskland. Resultatet skal visstnok ha vært rundt 100.000 bonuspoeng på flyreiser.

Deretter gikk jungeltelegrafen til venner og bekjente. Hvis de skulle ut og reise, kontaktet de Bonuskongen. Bonuskongen vekslet inn det nødvendige antall poeng, og solgte billetten til den som hadde bestilt. De fleste flyselskapene i verden opererer med bonuspoeng for å kjøpe flyreiser, og hver distanse kalles visstnok på norsk forretningsslang for "et legg". Ved å la innleide (endel polakker, litauere og andre som ønsker en luftetur mot en liten slant) samles det opp bonuspoeng i stor skala.

971431236714266

Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å finne flyturer med mange nok legg som igjen gir mange nok poeng underveis til Bonuskongen. For å dele sin kunnskap om hvilke ruter som skal flys, hvilke legg som er bra, og hvor de største bonuspottene er, så møtes verdens Bonuskonger ( etter hva jeg har hørt) en gang i måneden - et eller annet sted i verden. For å fortelle hverandre om hvor det er mest bonuspoeng å hente.

En god medarbeider klarer 8 legg, før det blir vanskelig for personen å klare å fly videre. Visstnok blir man ør, litt forvillet og tussete etter høydeforskjeller, landing, take off, trykk, og timeforskjeller - selv om man sitter omtrent stille i et par døgn. Med unntak av ut og inn av nye fly.

Nå har Bonuskongen flyttet utenlands. Siden han stadig også selv deltar aktivt i driften ved å fly noen legg selv, har han blitt merket av det. For ikke lenge siden var han på ferie i et vakkert ferieparadis. Etter to dager var han rastløs. Tredje dagen bestilte han en tur og "måtte" bare ta en tur til New York. En svipptur, liksom. Fra Brasil.

Bonuskongen er lykkelig med sin ukjente dronning og lever langt fra deg og meg - og har funnet en nisje jeg ikke ante eksisterte. Ikke det at det frister meg å gjøre det samme, men kjernen i historien er også at Bonuskongen så muligheter som nesten ingen andre ser. Eller kanskje orker.

971431236714418

Neste gang du er ute og flyr, så kan det hende at fyren ved siden av deg er ham, eller en av hans 50 ansatte. Å leve av flyselskapenes bonuspoeng er kreativt - og neste gang jeg møter ham skal jeg helt klart spørre ham om han kjøper sin andel klimakvoter. Å fly er svært forurensende, og jeg anbefaler ingen å fly etter ham. Tenk heller på dette som en spesiell historie. Det er det dette blogginnlegget var ment som.

signatur med himmelseng

7 kommentarer

Almir

18.aug.2009 kl.01:28

Interssant historie :)

Hege

18.aug.2009 kl.01:50

Inspirerende lesing og nydelige bilder til teksten!

Mona Russ Arnestad

18.aug.2009 kl.09:39

Underholdene og bra skrevet! Flotte bilder også. Mange fine bilder på www.arnestadphotography.com Sjekk siden!

Astrid

18.aug.2009 kl.11:26

Takk for at du delte historien, søteste engelen! Fascinerende med sånne folk... Kjenner en aspirerende bonuskonge tror jeg, om enn på andre arenaer enn akkurat flyavganger. Kommer nok ikke til å bli en slik selv, men innlegget inspirerer absolutt meg i min situasjon akkurat nå; Skal man våge å hoppe?

oysteins

18.aug.2009 kl.11:46

Den var virkelig snedig.

Sjefsengel

05.sep.2009 kl.14:36

Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger:-)
Jeg synes næringsvett innen business er ganske så interessant, og en slik idé om at til og med dette er det noen som livnærer seg på - i tillegg til de arbeidsplassene han skaffer. Tøft!!

prinsesse elin

05.sep.2009 kl.19:13

Fantastisk. Bøyer meg i støvet. You go girl :D

Skriv en ny kommentar

Sjefsengel

Sjefsengel

39, Tvedestrand

Med egne vinger har jeg flydd ut i verden... Underveis har det blitt mange små og store engleblikk. Det er disse jeg vil dele med deg.

Kategorier

Arkiv

hits