Jeg sa JA til å holde årets 17.mai tale...!

Rett før påske ringte en mann fra 17. mai komiteen på Holt og spurte om jeg ville holde årets hovedtale. Enhver ung og lovende engel med respekt for seg selv svarer ja til slikt - og det gjorde selvsagt jeg også, og takket høflig for et ærefullt oppdrag. Jeg kunne selv velge hva jeg ville si... og det satt i gang en hel haug med scenarier i mitt svært halv falske blonde hode.

Norwegian Flag Pictures, Images and Photos

Grublet i flere øyeblikk om jeg husket noe smart andre før meg hadde sagt, men det er forsvinnende lite en engel som jeg lagrer på av 17. mai taler fant jeg ut. Her snakker jeg om Holt, ikke om Youngstorvet eller foran slottet. Det at jeg kunne velge helt selv vinklingen liker jeg spesielt godt. Har holdt noen andre offentlige taler før i livet, men ikke edruelige og offentlige 17. mai taler. Min datter jublet av stolthet og min far fabulerte over Eidsvoll, grunnloven, Nes Verk, borgerplikter og annet som jeg antar alle pleier å finne plass til i sine 17. mai taler. Jo, mer jeg tenker på dette - jo, mer tror jeg at tilhørerene egentlig tenker på iskrem, pølser og bunad - og at mine ord vil vaie lett i vinden og fly som en gassballong uten eier opp i vårluften...og etterpå skal vi alle rope hurra:-)

Så det med Hurra og kjære landsmenn er nesten det eneste glassklare. Jeg har i voksen alder fått meg bunad, så i år som i fjor stiller jeg i bunad og hodepynt. Glorien vil være under.
celine og emeline 17mai

Jeg har mange "tema" under fjærene som jeg gjerne skulle dratt frem i talen, og jeg har veid litt for og imot hvor stor risikoen min er for de ulike temaene. Min kjære far har nok rett i at Eidsvoll bør nevnes og grunnloven. Friheten, demokratiet skal også få plass. Men, kan jeg si at jeg synes alle med dongeri/jeans bør løpe hjem og skifte på en slik dag?? Kan jeg si at jeg synes flagget skal være nystrøket og ikke subbe i bakken? Kan jeg si at jeg synes det er helt villt og misforstått galskap at alle ungdomsskoleelever i Tvedestrand SLIPPER å gå i tog? At jeg ikke liker at Tvedestrand sentrum blir folketom etter barnetogene og at alle ender opp på slike tilstellninger jeg selv holder tale på, og dermed er med på å drepe det lille livet som er igjen i sentrum? I forfjor var vi nede i Tvedestrand by for å spise middag på kvelden sammen med noen venner. Der var vi på byens hotell. Vårt bord og et annet bord var opptatt. Ellers INGEN i byen. INGEN!!!!!!

Kan jeg si at jeg husker hvordan det var å være russ? Husker jeg egentlig noe fornuftig som kan dras frem fra det?
celine russ 89


Jeg har lyst til å oppfordre ALLE til å smile til hverandre på en slik dag og være EKSTRA høflige med våre eldre, med de som vi vet opplevde krigen. Tenk hvilken dag 17. mai er for dem!! Da vi var små der jeg vokste opp (i Æendal - he he) så ga vi blomsterbuketter til de eldre mens vi gikk i toget. Med en hilsen. Vi plukket disse blomstene med stor glede og en slags ærefrykt for å hedre disse gamle som vi visste ble så veldig glade.

Skal jeg si at jeg håper noen av oss yngre lærer oss å sy bunader og ta vare på tradisjonene? Hvem kan vel brodere lengre? Og hvem klarer å ta seg tid til å legge flid og kjærlighet i bunadsying lengre? (Selvsagt gjør noen det, men hvis ikke vi alle gjør en innsats for bunadens fremtid også, så ender vi opp med Kinas broderte oppluter og  litauske forklær alle sammen... DET er ikke greit.) Skal jeg si at jeg er for champagnefrokoster, skal jeg si at jeg er for å spise is hele dagen? Skal jeg si at jeg er superstolt av å bære akkurat den bunaden jeg gjør - med skaut og hele "spetakkelet"?

For noen år siden skulle jeg feire 17. mai i Oslo med noen venner, og vi skulle ut og spise. Synnøve (Svabø) hadde også invitert med en Hollywood filmagent som visstnok lette etter en norsk "stjerne".  Synnøve var skikkelig misunnelig på min bunad (som jeg egentlig helst ville byttet ut dersom jeg hadde rukket det først før middagen og i tillegg hvis jeg hadde visst at Mr Hollywood kom)  og hun var sikker på at jeg skulle få denne rollen. (Har ingen aning om hvilken rolle dette var.) Ingen av oss fikk rollen, og selv med å gi meg kallnavnet Barbie klarte ikke Synnøve heller å ende opp i Hollywood:-))

Jeg er fornøyd det er noen dager igjen til 17. mai - for jeg er langt fra klar for å finne frem ordene til talen. Hvis DU har noen gode ideer, så skal jeg love deg å lese dem:-)) Skader ikke med noen innspill fra DEG!

signatur to lavendelpotter

12 kommentarer

Kikki

21.apr.2009 kl.10:28

Først og fremst; herlig tittel på bloggen din! Den legges herved inn under favoritter - bare på grunn av tittelen! (Og litt det at du bor i Tvedestrand og kommer fra Ændal da ... ;-))

Så; JA! Du kan si at du synes alle som stiller opp i dongeri/jeans på 17.mai bør dra hjem og skifte. JA! Du kan si at du ønsker at noen av oss yngre skal lære å sy bunader. Det finnes knapt et plagg som er vakrere enn en bunad, og Aust-Agderdrakten/Åmlistakken er blant de aller vakreste. (Og nei, jeg finnes ikke partisk bare fordi jeg er en utskremt aust-egd ....)
JA! Du kan si at flagget skal være nystrøket og ikke subbe i bakken.

Ha en strålende vakker dag der nede i sør. Jeg gleder meg til å lese mer.

celine

21.apr.2009 kl.14:27

Kjære Kikki:-))

Tusen takk for god støtte til både tema jeg har lyst til å ta opp, og ikke minst bunad, flagg og jeans:-))) I det hele tatt ble jeg ordentlig glad for at DU kommenterte og la meg til som favoritt (ok ok pga tittel..)
Neste gang du av ren hjemlengsel kjører forbi Englegaard får du stikke innom og smake på Mirakelkaken. Et mirakel langs E18 er sikkert lurt innimellom:-)

Med ønsker om fryd, latter og glede

Gjest

22.apr.2009 kl.01:11

Hva med å teste litt psykologi på Holt folket?

Midt i en ellers så flott tale så fletter du inn, og turbogjentar ord som "Englegaard", "kjempegodt", "deilig smak", "mirakelkake må jeg bare ha", "fullt hus", "fantastisk stemning", "venner", "Englegaard", "eventyris", "verdens beste", "kaffelukt", "må bare ha", "nystekte englevafler", "må bare til Englegaard", "skyndt deg" ..

Kjempesuksess umiddelbart, og når alle stolte pappaer og mammaer viser sine videoopptak av talen senere, så gjentar suksessen seg i hopetall, uke etter uke, måned etter måned. Blogg talen, spre den på MMS, youtube ....

17. Mai er jo blitt så kommers likevel. Start bevegelsen nå!

"Må bare!"

:-)

celine

22.apr.2009 kl.20:24

....og mens jeg smiler til øst og vest, ikledd bunad og opplut, søljer og stakk så ser jeg hvordan tilhørerne nesten tar frem almanakk og andre ultramoderne hjelpemidler for å planlegge sitt neste besøk på Englegaard... Noen rasler med bilnøklene allerede før talen er ferdig. Her gjelder det å kapre et bord og få plass på verandaen eller i hagen. Nyte levende utsikt og evige åkre. Shoppe litt i Englebutikken. Gøy at den er åpen på en 17.mai:-)

Fra talerstolen hører jeg magene deres rumle og føler hjertene deres juble for snart å smake på denne "Mirakelkaken som også har en annen sjokolade under seg som har smeltet i ren begeistring". Vanlig is fra landsdelens Hennig Olsen blir glemt etter møtet med Englegaards hjemmelagde bringebæris med basilikumpuré...

Køen foran og inn på Englegaard blir fra og med 17. mai synlig på Google Earth og sannelig spør et komitee medlem meg igjen om å holde tale et annet år også; for det gikk jo så bra sist gang? Vingene spres ut, glorien skinner innimellom.

Jeg tolker ditt svar på at du synes det er greit at jeg holder talen - som jeg i ydmykhet, ærbødighet og nasjonal selvfølelse skal sørge for blir best mulig - for de som ser og hører på....;-))

Tusen takk for at DU kommenterer!!

Gjest

22.apr.2009 kl.20:36

Prinsessen som ingen kunne målbinde... ;-))

celine

22.apr.2009 kl.21:32

;-))

celine

22.apr.2009 kl.23:53

Dessverre ingen prins dukker opp. Kongeriket er sterkt belånt, men krone til å ha på hodet laget jeg en gang av pappmaché. Tenkte dette var ultraviktig å fortelle. Kanskje noen kjenner noen som lurer på hvor jeg har vært hele deres liv???

Gjest

23.apr.2009 kl.12:33

Med hvit hingst, vital og stolt red jeg opp mot Englegaard her om dagen. Hingsten vringstet og steilte opp mot balkongen i flere forsøk på å få kontakt med blondinen... men prinsessen hadde flydd til Spania...

23.apr.2009 kl.12:36

... i desperat flukt? :-))

celine

23.apr.2009 kl.21:00

Det gikk rykter om dine gallopp kunnskaper hele veien ned til Spanien. Vi satt der på en terrasse og nippet til både vinen og solnedgangen....og olivenlunden så kjekk ut i det fjerne. Lettere henførte av TANKEN på deg som iført hatt og chops (?) måtte gjøre vendereis....
I utrolig spenning skal jeg aldri mer forlate halve kongeriket - prinsen kan komme?

celine

23.apr.2009 kl.21:01

I desperat flukt red han og fløy hun

Christina

16.mai.2009 kl.21:27

Sitter og jobber med min egne tale jeg skal holde i morgen. Bunadskjorten og flaggene er nystrøket og jeg har fortalt barna om respekt for flagget ved at det aldri skal være lavere enn vannrett og aller helst skal det vaie høyt!
Ønsker deg lykke til i morgen, og synes alle temaene du tar opp blandt dine initielle tanker hører hjemme en 17. mai. Ikke nok med at vi snart ikke kan sy våre egne bunader, men nå får jo barna langt ned i barneskolen selv velge (av foreldrene) om de vil gå i tog eller ikke.
Når vi har det så bra som vi har det her i landet er det viktig å huske historien også. Vi har ikke alltid hatt det som i dag, og det er få andre land forunt å ha det så bra som oss.
Gratulerer med dagen i morgen og lykke til :-)

Skriv en ny kommentar

Sjefsengel

Sjefsengel

39, Tvedestrand

Med egne vinger har jeg flydd ut i verden... Underveis har det blitt mange små og store engleblikk. Det er disse jeg vil dele med deg.

Kategorier

Arkiv

hits