Sunne & gode vegetar oppskrifter:-).....og handleliste! Uten sukker, hvetemel, salt, smør og fløte.

LIVET ER FOR KORT TIL IKKE Å SPISE GOD MAT - og uansett grunn for å være vegetarianer, så er første utfordring å forstå og ikke minst erfare at vegatar mat kan være godt, faktisk enda bedre enn masse annet mat. Siden vi alle er så forskjellige har jeg ikke tenkt til å argumentere for og i mot - poenget er at DU blir fornøyd! Hvis du sier du er vegetarianer så spiser du ikke kjøtt eller fisk, eller andre levende vesener.

Mange sier de er vegatrianere, men så spiser de for eksempel kylling og skalldyr. Det blir som å si at du er homofil, mens du i virkeligheten er bifil. (Litt vag sammenligning, men det er greit for oss andre at du bruker korrekte begreper. Fordi du kan være noen av de som vingler på restaurant, må alle vi andre forklare oss enda mer. Got that?

cce00029ei gang tecce00026

SELV HAR JEG VÆRT VEGETARIANER I OVER 10 ÅR. Startet fordi jeg skulle slanke meg på en sunn måte. Jeg hadde gått opp fra 61 kilo til 120 kilo  Jeg som aldri hadde vært særlig overvektig, hadde plutselig doblet min egen vekt. En forferdelig oppdagelse og grusom erfaring. Alt skjedde under en graviditet - og kiloene ville ikke bort etterpå. At jeg i tillegg fikk beskjed om at slanking ikke kom til å fungere av legen min, gjorde meg bare enda mer motivert og kampklar. Det hadde blitt oppdaget ulike stoffskifte-utfordringer, og slik jeg hadde det kunne jo bare glemme å ta av meg...

MED GODE INTENSJONER, og boken "Slank deg glad" på nattbordet - startet jeg tilværelsen som VEGANER. En veganer spiser ikke noe fra dyr i det hele tatt. Ikke egg, ikke smør, ikke ost for eksempel. Den perioden varte nøyaktig en uke. Jeg savnet pasta, smør, ost og egg. Derfor ble jeg vegetarianer i stedet.

TYPISKE HOLDNINGER FRA OMVERDENEN: Disse hagler inn, og ikke minst er vi ofte selv også gode på å tro at noen tenker slik - så vi er liksom vegetarianere i selskap for eksempel. Tør ikke si ifra, eller si at vi kan ta med egen mat. For vi vet jo hvor vanskelig det er i starten. Å finne matretter som er spennende, sunne, næringsrike nok og som er mettende. Dessuten trenger det jo ikke koste skjorta hver gang... Eller ta for lang tid å lage. Mange ganger er det bare til ett menneske akkurat dette lages, med mindre du får vennene og familien til å følge deg. Så idag tenkte jeg å fortelle om et par matretter som er å anbefale. Og vet du hva - mine venner MASER etter å få spise vegetar de også. Det viser seg at det er MYE BEDRE ENN DU NOENSINNE TROR:-) Fortalte jeg om at du også får mye bedre samvittighet?

For at du ikke skal trenge å løpe på butikken hver dag og fylle opp med nye råvarer - så tenker jeg selv 3 dager i slengen. Mange av råvarene har kort levetid, og det å hive mat liker ikke jeg. Derfor tar jeg utgangspunkt i at du skal klare de 3 første dagene.... Mine "krav" til maten er at jeg skal like den, være passe varierende og sunn, være enkel nok å lage og til slutt se bra ut. Ihjelkokte eller vassne grønnsaker og "grønnsaker i mørket" gidder jeg ikke. Jeg bruker IKKE vanlig salt i maten eller hvetemel - og jeg spiser IKKE frukt etter at jeg har spist grønnsaker. (etter kl 12.00) og jeg blander ikke for mange typer sene karbohydrater samtidig. Hva du gjør bestemmer du selv. Her er bare hva jeg foretrekker.
Er du klar?

Dag 1:
F R O K O S T
Ferskpresset appelsinjuice  til et halvliters glass, går det ca 8 appelsiner. 1,2 kilo.)
+ Smoothie
 "En deilig dag":
Bruk ca halvparten av juicen du presset (over)
1,5 kaffekopp frosne bringebær
1/2 kopp frosne blåbær
1 banan
1/2 kopp ananas biter (du kjøper en hel ananas og kutter i den etter forbruk)
1/2 kopp frosne jordbær

Har du ikke tid til å lage smoothie eller presse juice - kjøp de nye flaskene med juice som er ferske og uten vann eller tilsetningsstoffer. Frokosten ellers er bra om innholder så mye av de mørkeste fruktene som mulig. Ikke bare banan...:-)
Kutt det gjerne dagen før, men da MÅ du pakke det godt inn. Næringen forsvinner RASKT!

...Hvis du er sjesken mellom frokost og lunch:
Grønnsaker. Hopp over minigulerøtter de første ukene:-) (Blir til sukker i kroppen, og du blir enda mer sjesken etter godteri og lav karbomat som brød etc.) Ta med deg en liten boks med oppkuttet paprika, agurk og cherrytomater - og en liten beholder med tomatdipen (forklares på middagsretten for første dag.)

L U N C H
Salat..." Lille ville"
Ruccola, rosso og vanlig frisee salat, rives opp. (salater skal skylles, deretter rives - ikke kutting.)
I denne salaten i dag, tar du stekt champignon (les på glasset om du kan steke med litt olje fra soltørkete tomater), cherry tomater, sukker erter, litt rødløksringer og lett stekte asparges..... Lag en dressing av balsamico, sennep, honning( fra eple) grovkvernet pepper, urtesalt og en dært hvitløk. Eller lag en dressing med olje, ferske urter og dryss parmesan på salaten.... (ikke mas om rømmedressinger og majonesaktige dressinger enda:-)  )
HUSK Å GJEMME NOEN STEKTE SOPP BITER TIL KVELDS I DAG; OG FOR LUNCH I MORGEN:-)


....Hvis du er sjesken mellom luch og middag: samme som snacken mellom frokost og lunch. Lager du nok, kan du allikvel bruke bitene du ikke orket i middagslagingen etterpå. Det er ikke meningen å bli bundet fast til kjøkkenbenken heller:-)


M I D D A G:
Fyllt paprika - også kalt: "Tante Tillas trøst"
Kutt av toppen på paprikaen (spar "lokket" - og fjern innmaten.)
Lettstek purre, paprika, cous cous (les på pakken hvordan du koker det) og restene fra snacken du ikke spiste opp.
Fres lett i pannen. Blandes sammen med cous cous (i en skål) og ta to te skjeer opphakket soltørket tomat med olje) og en mikset tomatcoullis. Denne tomatcoullisen er kjempedeilig å bruke som dip, som pålegg, til å smøre på wraps og som "base" for en del sauser og supper. Jeg digger tomater, derfor bruker jeg den mye.
Tomatsaus: For letthetens skyld hiver du grasiøst ca 20 cherrytomater, gjerne gule og røde i en bolle, ta et par store tomater også, en bunt basilikum, litt hvitløk, litt chilli, ristete pinjekjerner, mozzarellaost, soltørket tomat, grovkornet pepper og urtesalt. Bruk stavmikser og lag en "mos". Smak den til med chilli og urtesalt til den blir slik du ønsker... Ta gjerne i et par spiseskjeer med honning også, hvis du liker at den blir mer avrundet i smaken.
Fyll i fire paprikaer (for da kan du varme opp en til kvelds i morgen, og i overimorgen). Ta på en pen skive fersk bøffel mozzarella ost på toppen. (Den som ligger i pose - med lake). Sett inn i ovnen, 180 gr i 15-20 min, eller til osten har smeltet og paprikaen er myk. Liker du oliven kan du godt putte det oppi også.
(Vi tar ikke så mye løk eller gulerøtter i maten enda. Prøver å stagge sukkerbehovet, matlysten, sjeskingen...)
1331mediumbell peppers stuffed with rice and raisins

Dessert: Må du det??? Kan du løse det ved å enten lage en liten forrett for å bli mett nok, eller hva med en halv plate med mørk sjokolade. Uten sukker? Og kanskje noen cashew nøtter? Eller peanøtter (de som du må knekke av skallet på?)

....Hvis du er fysen på kveldsmat:
Wraps - helst spelt type eller glutenfri - maismel. Det er her du lager lunchen for i morgen samtidig:-) Smør avocado på wrapsen. Bruk en hel avocado på 4 wraps. Strø på stekt sopp, Kutt noen cherry tomater i skiver legg på, noen ringer med rødløk, ta gjerne på noen biter soltørket tomat også, strø med favoritt krydder og hvitløk - og til slutt bruk litt chillisos! Har du noe søt paprika igjen fra tidligere, kan det også smake godt. Små skiver med asparges fra middagen går også.
Rull sammen - Velbekomme. Lunchen i morgen og kveldsmaten idag er reddet.
Legg 1 kaffekopp mengde med ananasbiter i fryseren til imorgen. Smoothien...:-)
vegetarianburritosb
(illustrasjonsbilde - ikke helt med det fyllewt jeg har skrevet om...)


HUSK:
1)  Det er helt NORMALT å være mer opptatt av mat og mat du eventuelt "ikke" skal spise i et par uker. For noen slutter slike tanker aldri. Da gjelder det å motivere seg med grunnen til at du starter en prøveperiode som vegetarianer.
2) Det er helt NORMALT å bomme på mengde mat man trenger for å bli mett - eller bli raskt sulten igjen fordi fordøyelsen forandrer seg.
3) Det er helt NORMALT å prompe, fise og ha luft i magen de første dagene, kanskje opptil et par uker.
4) Den første tiden er det smart å holde seg unna for mye stivelse. (hvetemel, egg, ost) Du skal SPISE ENERGI.

Dag 2:
F R O K O S T
Et glass ferskpresset appelsinjuice
+ Smoothie " Dette går bra"
2 kaffekopper appelsinjuice (fra den du også drikker ren - over)
Noen sprut med sitronsaft. ( del en sitron i to halve deler, press ut litt saft. Ta vare på restene, pakkes godt inn.)
Ananas - mye hvis du er glad i det - eller 1 kopp med biter - bra om du fryser disse bitene først.
2 kiwi
2/3 kaffekopp frosne bringebær
1 banan
2/3 kaffekopp frosne bjørnebær

...Hvis du er sjesken:

L U N C H
Wrapsene du lagde i går kveld.

....Hvis du er sjesken mellom lunch og middag:
Sopp, som du brekker av bunnen på (Stilken/toppen) og fyller med småhakket purre, stilken fra soppen du akkurat rev av, olivenolje,hvitløk og grovkornet pepper og litt mozzarella på toppen. Inn i ovnen i fem-ti minutter - voila!
Selv synes jeg det er viktig at jeg får "tygget" litt - det er nemlig lett å tenke mye på kjøtt og fisk, den motstanden den har i munnen... men, slike tanker forsvinner mer og mer. Det med tyggingen vedvarer for mange av oss.

M I D D A G:
Vegetar lasagne:-)
Bruk glutenfrie lasagneplater:-)
Vi lager en hel form av gangen - da kan du kutte i porsjonsstykker restene og putte i fryseren til en dag du ikke har tid til å dille med middag.
Stek/fres lett først:
Finhakket hvitløk i olje - putt deretter i:
En hel aubergine,
en halv pose sopp, bruk gjerne ulike typer. Hold deg unna hermetikk...
ca 20 vanlige bønner
2 kopper grønnsaksbuljong
En pose spinat
en bunt asparges
- dette kuttes opp før du steker/freser. Smak til med urtesalt og grovkornet pepper.
Hell i et beger kesam
Gnu oppi litt ekstra ferske urter om du har.
Tre gode skjeer med honning (fra f.eks eple - ikke sukker)
- to sekunder helling av balsamico eddik...
DETTE VAR SAUSEN...

Legg lagvis saus, lasagneplater og gjerne biter med halloumi ost innimellom. Revet. Liker du oliven kan du legge skiver med oliven, svarte innimellom. Toppes med mozzarella ost blandet med litt revet halloumi. (gresk geitost. som er digg å grille også - smaker som kylling eller bacon på en måte. God å tygge:-) )

Stekes i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.

....Hvis du er fysen på kveldsmat:
Ta en av de fyllte paprikaene. Varm opp.  De smaker ekstra godt når smakene har satt seg siden i går:-)

Dag 3:
F R O K O S T
Nok en dag med fersk appelsinjuice. Ikke juks med kartongjuice med ekstra sukker og masse vann i. Du skal tross alt bli oppkvikket på ekte vis..
Istedet for smoothie mener jeg at oppkuttet frukt, med smeltet mørk ekte sjokolade (uten sukker) på er ulovlig godt:-)
Ananas med sjokolade. Jordbær med sjokolade, banan med sjokolade.....
...Hvis du er sjesken:

L U N C H
Hvis du ikke faller for fristelsen å ta med kald lasagne på jobben (fra igår) så er et pitabrød (grovt) fyllt med herligheter deilig. Stek pitabrødet, og når det er ferdig og varmt åpner du det. Hell olivenolje inni, urtesalt og gni hvitløk inni. Overalt. Ta avocado skiver, cherrytomater, salat, litt rødløk, urter og soltørkede tomater inni. Har du litt stekt Halloumi ost fra igår, putt det inni. Agurkskiver smaker godt i også.

....Hvis du er sjesken mellom lunch og middag: En tomatsalat - på enkeltvis. Tomater i skiver, litt basiliku,mmed grovkornet pepper, urtesalt, olivenolje og mozzarella ost.


M I D D A G:
Bami Goreng - på en ny måte: "Sophies snask"
Wok følgende grønnsaker i store biter...: Purre, paprika, sopp, fin hakket hvitløk. Husk grønnsakene blir litt mindre når du woker dem - og denne retten er digg kald også. Hell i en pose "Black Bean" knuste svarte bønner. Ta i ca 1/2 liter grønnsaksbuljong - og en diger sprut med Ketchap Manis., opp mot en hel kaffekopp faktisk om du liker det..(Kjøpes i innvandrer butikker.) La dette godgjøre seg på svak varme. Grovkornet pepper, urtesalt og litt revet parmesan oppi er deilig. Kok nudler, og rør nudlene inn etterpå. Nam nam.
Kan også bruke grove pastasorter eller økologiske. Hold deg unna hvetemel?

....Hvis du er fysen på kveldsmat:
Omelett.. Denne kan du også ta med en kvart eller halv av på lunsjen dagen etter.
Pisk sammen 9 egg, grovkornet pepper, mozzarellaost og stek først de grønnsakene du liker aller best.
Når grønnskaene er forhåndsstekt litt smaker de bedre i omeletten. Hell på eggene og for all del BRUK ET LOKK!HANDLELISTE FOR DISSE 3 DAGENE ( Husk noe av dette gir deg rester du kan bruke opp senere, merket med *)
1 stor pakke egg (tolv stk)*
1 bunt asparges
2 bøfelmozzarella oster i lake/pose
1 Halloumi
1 pk grove pitabrød ( 2 i en pakke?)
1 pk lasagne plater (glutenfrie, grove)*
1 beger Kesam
1 aubergine
2 pakker cherrytomater
en stor pose sopp
1 purre
2 rødløk
ca 10 tomater
6 paprika (gjerne flere farger)
Oliven hvis du liker det*
Olivenolje, kaldpresset:-)*
Urtesalt (helsekost) eller bruk f.eks Maldon hvis du liker det bedre...*
Grovkornet pepper*
1 plante basilikum
1 pose spinat
1 pakke bønner, grønne
1 pakke sukkererter
1 pakke burritos/wraps*
2 avocadoer
1 ekte sjokolade uten sukker
1 ananas
2 kiwi
4 bananer
1 pose frosne jordbær
1 pakke frosne blåbær*
1 pose frosne bringebær
5 kilo appelsiner eller 2 liter ferskpresset appelsinjuice
1 pk nudler eller grov pasta*
1 flaske Ketchap Manis*
1 pakke knuste svarte bønner "Black Beans"
2 hele hvitløk
1 eplehonning (helsekosten - finn en honning som ikke er laget på vanlig sukker...)*
1 pakke grønnsaksbuljong terninger*
1 agurk
1 glass soltørket tomat, hakket ikke hele*
1 flaske balsamico eddik
1 aubergine
1 pose frose bjørnebær*
1 flaske chillisos*
1 pakke pinjekjerner*
1 pakke cashew nøtter?*
1 pakke cous cous*
litt diverse salat, en ruccola, en rosso, en frisé? Det kan holde med to stk.
1 glass Dijon sennep*
1 bit parmesan ost*

Nå som jeg er kommet helt hit, innser jeg at det skal mange tilbakemeldinger til for at jeg lager en ny tre dagers plan... Dette tok tid:-) Om det så bare er et steg i retning av å gi deg inspirasjon innimellom - så er det bra. Uansett ønsker jeg deg velbekomme! Det viktige er å få et variert kosthold, og dekke opp alle de ulike protein og vitaminbehov vi har. Uten at en skal ende opp med salat hele tiden, uten å bli lei. Og UTEN HVETEMEL, SMØR; FLØTE, VANLIG SALT & SUKKER:-)signatur med gammel klokke

7 kommentarer

nina r.hjorth brekke

19.mar.2009 kl.02:05

hei Celine, har flere ganger prøvet å bli vegetarianer / veganer... utenat det har blitt til annet enn skippertak ! dette flotte,inspirerende inlegget ditt motiverte og jeg prøver igjen:) har ca.100 kg ( !!!) jeg må få av ,og vet at din livstil er nøkkelen .du er et bevis at det nytter ! ♥ 1000 TAKK Celine ♥ mvh Nina Hjorth Brekke Risørp.s. keep up the good work :) ta vare på deg selv videre

Trine Grung

19.mar.2009 kl.21:00

Missing you.....skravles igjen snart? Smask i pannen min gode engel!

gormine

19.mar.2009 kl.23:35

Mange gode oppskrifter der jeg må prøve. Håper du kommer til å legge ut flere oppskifter og tips og råd om det å være veggis.

Marte

28.jan.2010 kl.01:07

Hei! Så flotte sider du har her!

Jeg var selv vegetarianer en stund og helt veganer en periode, men mest pga etiske overbevisninger. Jeg begynte med kjøtt igjen i sommer, men kjenner godt at kroppen (og etterhvert hodet) sklir tilbake til det vegetabilske matsettet, og nå spiser jeg mer eller mindre vegansk fordi jeg heller velger det som kjennes best ut for min kropp.

Men hvorfor skal ikke frukt spises etter grønnsaker, er det pga syre/basebalanse?

Det var mange gode tips her! Tusen takk!

Hilsen Marte.

Tone

01.feb.2010 kl.16:13

Er dette bare for folk som skal slanke seg ?

Sjefsengel

10.mar.2010 kl.06:57

Marte:

Hei Marte!

Tusen takk for kommentar. Ja det er viktig å finne ut hva som passer til våre kropper, for jeg tror at vi har forksjellige måter våre kropper fungerer best på. Et variert og sunt kosthold - og minst mulig med mel, sukker, stivelse og e-stoffer, det er uansett lurt...

Ja, syre/base mengden er det som jeg tror på ikke skal kludres til for mye for kroppen.

Hyggelig at du fikk med deg noen tips:) Takk for at du likte siden. Velkommen innnom igjen.

Sjefsengel

10.mar.2010 kl.07:03

Tone:

Hei Tone:)

Takk for spørsmål. Nei, det er overhodet ikke ment slik. Noen spurte om råd og tips til hvordan spise sunt. Jeg fortalte min historie og hva jeg mener kan være sunne gode matretter. Det å velge å spise sunt og med mye grønnsaker i kostholdet, er desssverre langt fra billig i dag. Derfor er tips ofte greit, tenkte jeg.

Delt glede kan gjøre dobbelt glad.

Håper du stikker innom igjen, du er velkommen.

Skriv en ny kommentar

Sjefsengel

Sjefsengel

39, Tvedestrand

Med egne vinger har jeg flydd ut i verden... Underveis har det blitt mange små og store engleblikk. Det er disse jeg vil dele med deg.

Kategorier

Arkiv

hits