Helsesøster på kjøpesenteret

Jippi - nå skal det bli lettere å komme til helsesøster, tenker du...

...og jeg er helt enig med deg; dette høres nesten for bra ut til å være sant. Helsedirektøren har gått ut og sagt at man må møte ungdom der ungdommen er, blant annet på kjøpesentra. I dag er det nesten 2000 helsesøstre landet over - men, med alle elevene de skal ivareta har de nesten 70 sekunder på hver. 
Med andre ord: ingenting. Du rekker knapt å si hei en gang.

Hos helsesøster kan man snakke om "det meste", terskelen for hvilke tema som kan tas opp er og skal være lav. Det kan være klamydiatest, p piller, kondombruk, spiseforstyrrelser, graviditet og alt annet. Hos helsesøster finner man også fysioterapeuter innimellom. 


ppiller996668a

Hvis vi antar at det bevilges masse penger til dette, er ideen noe man må sette ut i live STRAKS. Jeg skulle egentlig håpe at denne helsesøsteren, dette tilbudet, kunne omfatte MANGE flere brukere. Så hvis jeg fikk lov til å drømme litt om hva slags opplegg jeg ville valgt; hvis jeg var helsedirektør (he he) så hadde jeg lansert et konsept som tilrettela at også de som er ferdige med skolen, eller tar et friår - eller er unge voksne (og egentlig uten noen aldersgrense) så hadde jeg laget en slags informasjon og hjelpebank.  

helse           

Konseptet skulle kanskje hete HØR  - Helse Ønske Respons. Disse HØR stedene, skulle vært satt sammen av alle de ulike instansene som både unge og gamle trenger så sårt i hverdagen, men tiden hver lege, hver terapeut, hver helsesøster, hver advokat, hver bankmann har til akkurat deg - uansett alder er FOR LITEN.
Det handler om å mestre livet, om å få et sted man kan få inspirasjon, veiledning og konkrete råd til hvordan å løse noen av livets utfordringer. Enten det er samliv, økonomi, helse, skole, jobb og annet. Det finnes all verdens instanser der man kan ringe inn og få hjelp. Barnevern, alkoholikere, stoffmisbruk, spiseforstyrrelser, skole og studieveiledere etc.

stopsmokejpeg
Av alle disse gruppene som helt garantert har et samfunnsansvar, så er det klart at alle disse gruppene skulle rullere på å være en tilbyder av sine tjenester, sin kompetanse som de kan nå ut med til deg og meg. Det skulle vært egen inngang fra utsiden og innsiden av kjøpesentrene og den skulle være døgnåpen. Ganske dyrt og villt, tenker du - men, i min fantasi skulle den være det. HØR skulle vært stedet du kan komme med "alt". Hver by skulle hatt sitt HØR. Det skulle florere ed datamaskiner for internett tilgang, for de som skal søke jobb, finne studier, lete etter informasjon. Det skulle være en milliard brosjyrer å ta med. Det skulle være flere rom for samtaler og veiledning, slik at ingen kunne følge med på hvem som oppsøker de ulike, og hvorfor. 031408pill

condoms
I drømmene mine er dette lille senteret, dette labratoriet, stedet der de unge kan komme og spørre om alt, de kan få resepter, gamle tante Agathe kan få hjelp til hvem hun skal ringe angående rullatoren, Åge kan gå dit for å kjøpe kondomer i automaten midt på natten, Vibeke kan kjøpe tamponger ekstra billig, kanskje få?, fordi hun ikke før å fortelle det hjemme. Noen som likner på Simen (På skråss) kan snakke med barn og unge, noen får endelig snakket med en advokat som sier at de unge må kreve mer lønn eller be om kontrakt. 

Mor kan dra dit for å hente hjemmetester for stoffmisbruk mistanke, eller snakke med noen som veileder hvordan man går frem.

Så denne drømmen er tilslutt et sted der alle kan komme med alt, og ingen får hjelp - fordi vi ikke har råd. Så mulig jeg våkner opp fra drømmen og ser at Helsedirektøren har så rett så rett. La oss begynne med de unge. God idé.2 kommentarer

Trine

26.feb.2009 kl.10:31

En fantastisk drøm. Skulle svært gjerne sett den gikk i oppfyllelse ja. Ha en god dag.

Trine Grung

26.feb.2009 kl.20:32

Flink du forsatt er vennen!!

Skriv en ny kommentar

Sjefsengel

Sjefsengel

38, Tvedestrand

Med egne vinger har jeg flydd ut i verden... Underveis har det blitt mange små og store engleblikk. Det er disse jeg vil dele med deg.

Kategorier

Arkiv

hits